Skillnaden i vad man säger och skriver och vad man menar i sitt huvud när man har sin inre dialog med sig själv kan vara enorm.
Ett excempel, Jag vill bli mer vältränad och få en snyggare kropp. Mot: jag ska vara vältränad och ha en snygg kropp. kan synas vara samma innebörd i båda meningarna MEN!

”Jag vill bli mer vältränad och få en snyggare kropp”  Här ger du dig själv i ditt undermedvetna massa dörrar för att komma undan från din träning och kostplan. Du skapar ursäkterna för dina tillkortakommanden genom att redan i din inledning av din nya träningsplan inte vara 100% fokuserad och målmedveten.

”Jag ska vara vältränad och ha en snygg kropp” här har du bestämmt dig! du lämnar inga öppningar för ursäkter, detta kan verka som en fånig sak, men tänk efter hur många starter har du gjort? hur många har lyckats?
vad har du sagt till dig själv och din omgivning?

Jag vågar lova att om du har misslyckande i ditt bagage så har du använt den första meningen. Så vad skall du då göra för att inte misslyckas denna gången åxå? till och börja med så skall du vara ärlig mot dig själv. fundera ut vad som gjort att du misslycksts innan skriv ner detta. Gå igenom listan och se vad du fått ihop, kan t.ex. vara skador, tidsbrist, sockersug mm mm listan kan bli lång.

För att ge exempel på små förändringar som går att göra för dessa saker.
1 Skador, har ju givetvis inverkan vilken typ av skada men det mesta som händer går faktiskt att träna med ändå. En stukad fot innebär inte att inte resten av kroppen kan motioneras, en bruten arm är inget hinder för löpning/gång. (tar ca en vecka för att benbrott att läka ihop sen skall det återbyggas till normal styrka men under den fasen kan  man träna)
2 Tidsbrist, handlar mycket om prioriteringar och att se möjligheten till träning. Kan du få in en halvtimma innan jobbet, eller på lunchen? hämtar du barnen på dagis, går det jogga dit och de cyklar hem? (funkar det har du kanske tom skapat två pass för de skall ju till dagis med). Se inte träning som något du gör på fritiden utan se det som något som du gör lika naturligt som att bosta tänderna, jobba, äta… alltså skall din träning integreras i livet och ske naturligt utan att du måste hoppa över annat, tänker du så kommer du snart att prioritera bort träningen.
3 sockersug/matmissbruk här har vi en svår puck, eller vänta nu den är inte ett skit svårare faktisk men den kräver lite av din hjärna och vilja! sockersug för att komma ur detta så utesluts socker..vipps va de klart! Nja kanske inte men börja med att ta bort allt du vet innehåller socker samt sluta tillföra det i sin mat. det tar inte lång tid 1-2 v sen har suget försvunnit eller iaf minskat rejält. Om du under denna tid minimerar riskerna genom att inte ha söta saker hemma har du gjort dej själv en stor tjänst. I början är det smart att få hela familjen på tåget så slipper du frestas, ungarna kanske blir sura för att de inte får lördagsgodis, JA men de är du som bestämmer. Maten är ju enormt viktig både för att orka med vardagen och för att nå dina mål. Jag förespråkar en kost som består av nästan lika delar kolhydrater, proteiner och fett. ALL mat skall vara av bra kvalitet. gärna ekologisk och närproducerad, detta för att den har en högra kvalitet och du får i dig mer näring och mindre gifter. Ta t.ex rött kött (som är så sjukt gott) var lagras skräpet i kroppen? jo i våra fettceller det är samma sak på ett djur. Så när vi käkar ett rött kött som är uppfött på ett giftfritt och naturligt sätt får vi alltså i oss nyttiga fetter/näringsämnen/antioxidanter mm  från djuret och på samma sätt om vi käkar ett kött som är från”industri” jordbruk där djuren skall växa snabbt och pumpas fulla med antibiotika och annat skit kommer vi att få det i oss, man behöver inte vara raketforskare för att förstå att vilket vi mår bäst av.
En sak till gällande mat, snabba kolhydrater skall helst undvikas helt, pasta, potatis, ris. finns massa andra produkter som kan ersätta dessa (se det som en möjlighet att hitta nya spännande produkter och som ger dig nya rätter på matbordet) sen vill du åter igen äta naturliga saker alltså riktigt fett, oprocessade livsmedel och färska frukter och grönsaker. När du fått styr på maten och hittat en bra balans (3 huvudmål och minst två mellanmål) så kommer du kunna sitta med familjen på fredagsmyset och se när de ev äter den där skiten som du åxå gjorde förut utan att bli frestad och sugen. (jag tycker att alla i familjen skall må bra och därför bör ju fredagsmyset åxå vara nyttigt, nyttigt är absolut inte samma sak som tråkigt!!)

Men ska man aldrig då njuta och ta del av livets goda? jo det är precis det du gör varje dag, för ser du livet goda som att käka skräpmat och snask så har du nog missat hela poängen och är fast eller tillbaka i gamla Ovanor igen. När du nått dina mål och ser att du kan hålla dem, du ligger på en bra vikt och tränar bra. Då finns det inga problem med att äta något dåligt ibland och dricka alkohol för det kommer vara en så liten del av den totala matkonsumtionen att det kommer att kvitta och du har styrkan och drivet att hålla saker på rätt nivå. MEN! när du käkat en god bakelse med vännen på det mysiga cafét och  druckit en stor latte eller tagit några öl på helgen så skall du INTE kompensera detta med mer träning! du har ju koll på grejerna och vet att det inte är någon fara! vi var ju nämligen överens om att detta inte sker varje dag och i stor mängt så då är det OK!

(finns de som kör med ”ätardag” känner du att det funkar för dig, kör på! själv kör jag med en halv, efter lunch får jag slarva lite en dag i veckan)

Några korta tips på vägen:
Skaffa en PT och/eller en bra träningskompis. (skall du köra utan PT skaffa åtminstonde ett proffisionellt upplägg, inte något från en polare på gymmet)
Informera din omgivning om dina mål. (så slipper du onödiga frestelser)
Var realistisk med målen
Ett snedsteg är ingen katastrof
Det är roligt att träna
Det är förbannat roligt att må bra (både i kroppen och knoppen)

Så där ja! påsken står för dörren, massa lediga dagar en bra tid för att lägga lägga upp och komma igång med ditt liv. vill inte kalla det ditt ”nya” liv för det är samma liv som innan men med en mycket bättre kvalité!

kommer snart en blogg om träning och lite tankar där!

GLAD PÅSK!

 

5/4 2012
Emil Gustafsson

 

 

 

 

 

0Shares

Lämna ett svar